Bortom himlen – en bilderbok om alla dem vi saknar

Bortom himlen av Minna Paananen

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

Jag vill att den första barnboken jag tipsar om här på Lär genom lek ska säga något om mig, om vad jag står för och tänker på. Därför faller valet på Bortom himlen med text av Minna Paananen och bild av Erika Dobbertin. Detta är en pedagogisk bilderbok för barn i åldrarna 4 till 9 år och handlar om människorna vi mist, om alla dem vi saknar.

De senaste åren har vi haft mycket död och sjukdom i närmaste kretsen, det är i alla fall så jag själv upplever det. Det har tärt mycket på mig och mitt upp i allt detta kan jag ibland undra hur ”våra små” tar det hela. Även om man inte är så gammal kan man ha upplevt både sjukdom och död på nära håll. Kanske har man mist någon man undrar mycket över – vad gör personen nu när hen inte längre finns här?

barnbok om döden
Du kan köpa bilderboken Bortom himlen på Bokus.

Jag tror verkligen stenhårt på att man hur jobbigt det än är inte ska dra sig för att prata om svåra saker med barn (om de har funderingar). Bortom himlen är skriven och illustrerad för att ge ett avstamp kring samtal om döden. Förutom att vara vackert skriven och tecknad ger denna bilderbok så oändligt mycket i form av hoppfullhet och visdom.

Utgångspunkten är att de vi saknar är änglar i himlen. Inga änglar i religiositetens tecken! Bortom himlen är religiöst obunden. Men däremot leende och lekande änglar med prickiga vingar. Änglarna är mitt uppe i sina favoritaktiviteter. Någon läser tidningen, en annan kramar katter, en spelar bordtennis och någon gör pannkakor. Väldigt fint!

I Bortom himlen medföljer också frågor som enkelt gör att vuxna och barn kan prata om boken, livet och döden tillsammans. Både berättelsen och frågorna i sig själva syftar till att ge tröst och stöd i en tid av saknad. Om Adjö, herr Muffin är en aning vemodig är Bortom himlen enbart ren och skär kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: