Superfina målarböcker från Babblarna

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Ellos***

De nya målarböckerna från Babblarna är superfina. Det vet jag eftersom jag köpte dem i present till en av tvååringarna i mitt liv, till lille Ville. Hela hans ansikte lyste upp när han kände igen figurerna på omslagen och han öppnade den medföljande kritasken med största iver. (Även de vuxna kastade sig över målarböckerna, men det är annan historia.)

målarböcker för barn
Du kan köpa Babblarnas målarbok med ramar på Stor&Liten.

Den Babblarna-målarbok jag själv gillar mest är Babblarnas målarbok med ramar, för i den kan man både färglägga målarbilder och rita egna bilder på ett och samma uppslag. Vid målarbilderna finns dessutom beskrivande textrader – kul att kunna läsa och pyssla tillsammans! Det finns tydligen även Babblarna-pysselböcker. De har jag inte bläddrat i. Än.

Genomtänkta arbetsblad i Upptäck matematiken i förskolan

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

Förra veckan skrev jag lite kort om Patricia Blomkvists färdiga pedagogiska material i Upptäck språket i förskolan. I dag vill jag tipsa om den andra boken i serien, Upptäck matematiken i förskolan. Upptäck matematiken i förskolan innehåller arbetsblad för olika matteuppgifter, så kallade kopieringsunderlag. Genom att köpa matteboken får du alltså rätten att kopiera upp och använda bladen i undervisningen på avdelningen och/eller i klassen.

pedagogiskt material
Du kan köpa det pedagogiska materialet Upptäck matematiken i förskolan på Bokus.

Uppgifterna i Upptäck matematiken i förskolan syftar bland annat till att utveckla förmågan att uppfatta antal, se likheter och olikheter, se och förstå mönster, känna igen talordning etc. Om mina målarbilder har som mål att locka en bredare publik, framgår det tydligt att Upptäck matematiken i förskolan är ett genomtänkt läromedel för förskoleundervisning. På varje arbetsblad finns exempelvis instruktioner och syftesförklaringar.

Färdiga pedagogiska material i Upptäck språket i förskolan

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adlibris***

Det finns så himla mycket bra färdigt pedagogiskt material därute som jag gärna vill berätta om, material som jag också tror att du som brukar läsa här vill ha reda på. I dag tänker jag i synnerhet på Patricia Blomkvists Upptäck språket i förskolan. Detta är ett läromedel med språkutvecklande arbetsblad, som det finns kopieringsunderlag för. Genom att köpa Upptäck språket i förskolan får du alltså rätt att använda materialet på avdelningarna och i f-klasserna, som exempel. Natur & Kultur är bokförlaget bakom läromedelsserien i vilken även materialet Upptäck matematiken i förskolan ingår.

Gällande mitt eget material brukar jag få frågor om olika svårighetsgrader och jag vet därför hur uppskattat det är när man kan anpassa bladen efter barnen i gruppen. Övningarna i Upptäck språket i förskolan finns alltid i två grader, så att de förhoppningsvis inte blir för lätta eller för svåra. Därmed får de också större återanvändningsvärde, eftersom man smidigt kan trappa upp svårigheten. Memory med rimord, ordspel, labyrinter och bokstavspyssel är bara några exempel på vad Upptäck språket i förskolan har att ge. Jag tycker själv att bladen är tydligt utformade med instruktioner i både text och bild.  

Raymond Briggs Snögubben – en julsaga med vintermagi

Snögubben av Briggs

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

James vaknar upp till ett vinterland. Aldrig att han sett så mycket snö förut! Han ger sig ut för att leka i snön och snart kommer han på att han vill bygga en snögubbe. Å, vad fin snögubben blir! Så fin att James inte kan sluta tänka på honom ens när det är läggdags. Hoppas, hoppas att snögubben får vara kvar i morgon, önskar han och faller i sömn.

Det är så här Raymond Briggs nu klassiska julsaga Snögubben börjar. Bilderboken har blivit en mycket populär barnfilm med samma titel, som är The Snowman på originalspråket engelska. Den allra senaste svenska bokutgåvan av Snögubben – den du ser på bilden – använder bilder ur just denna film. Så hur utvecklar sig handlingen?

Du kan köpa bilderboken Snögubben på Bokus.

När James vaknar nästa morgon skyndar han ut till snögubben. Den inte bara står kvar utan är nu även livs levande. De båda beger sig av på ett äventyr i sann vintermagisk anda. Jag har kommit att älska Raymond Briggs Snögubben. Detta är en berättelse som växer ju mer jag tänker på den, som verkligen kittlar fantasin och inte riktigt liknar någon annan julsaga.

Pärla djur! Massor av mönster för pärlplattor

bok pärlplattemönster

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

Tukan förlag har många fina pysselböcker för barn. Lekande lätt: Mönster för pärlplattor är en av dessa böcker och som jag brukar plocka fram lite då och då. Temat för pärlboken är djur. Svårighetsgraden på mönstren motsvarar ungefär 3 till 6 år – men även äldre barn och vuxna har glädje av dem. Det säger mycket om hur mångsidiga mönstren är.

pärlplattemönster djur
Du kan köpa pysselboken Lekande lätt: Mönster för pärlplattor på Bokus.

Genom Lekande lätt: Mönster för pärlplattor kan du och barnen lära er pärla katter och hundar, elefanter och giraffer, ekorrar och älgar samt massor och massor av andra djur. Allt som allt rymmer boken mönster för 29 djur med tillhörande miljöer. Personliga favoriter är mönstren för att pärla enhörning och t-rex. Så älskar jag också sagodjur och dinosaurier.

Bortom himlen – en bilderbok om alla dem vi saknar

Bortom himlen av Minna Paananen

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

Jag vill att den första barnboken jag tipsar om här på Lär genom lek ska säga något om mig, om vad jag står för och tänker på. Därför faller valet på Bortom himlen med text av Minna Paananen och bild av Erika Dobbertin. Detta är en pedagogisk bilderbok för barn i åldrarna 4 till 9 år och handlar om människorna vi mist, om alla dem vi saknar.

De senaste åren har vi haft mycket död och sjukdom i närmaste kretsen, det är i alla fall så jag själv upplever det. Det har tärt mycket på mig och mitt upp i allt detta kan jag ibland undra hur ”våra små” tar det hela. Även om man inte är så gammal kan man ha upplevt både sjukdom och död på nära håll. Kanske har man mist någon man undrar mycket över – vad gör personen nu när hen inte längre finns här?

barnbok om döden
Du kan köpa bilderboken Bortom himlen på Bokus.

Jag tror verkligen stenhårt på att man hur jobbigt det än är inte ska dra sig för att prata om svåra saker med barn (om de har funderingar). Bortom himlen är skriven och illustrerad för att ge ett avstamp kring samtal om döden. Förutom att vara vackert skriven och tecknad ger denna bilderbok så oändligt mycket i form av hoppfullhet och visdom.

Utgångspunkten är att de vi saknar är änglar i himlen. Inga änglar i religiositetens tecken! Bortom himlen är religiöst obunden. Men däremot leende och lekande änglar med prickiga vingar. Änglarna är mitt uppe i sina favoritaktiviteter. Någon läser tidningen, en annan kramar katter, en spelar bordtennis och någon gör pannkakor. Väldigt fint!

I Bortom himlen medföljer också frågor som enkelt gör att vuxna och barn kan prata om boken, livet och döden tillsammans. Både berättelsen och frågorna i sig själva syftar till att ge tröst och stöd i en tid av saknad. Om Adjö, herr Muffin är en aning vemodig är Bortom himlen enbart ren och skär kärlek.