Superfina målarböcker från Babblarna

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Ellos***

De nya målarböckerna från Babblarna är superfina. Det vet jag eftersom jag köpte dem i present till en av tvååringarna i mitt liv, till lille Ville. Hela hans ansikte lyste upp när han kände igen figurerna på omslagen och han öppnade den medföljande kritasken med största iver. (Även de vuxna kastade sig över målarböckerna, men det är annan historia.)

målarböcker för barn
Du kan köpa Babblarnas målarbok med ramar på Stor&Liten.

Den Babblarna-målarbok jag själv gillar mest är Babblarnas målarbok med ramar, för i den kan man både färglägga målarbilder och rita egna bilder på ett och samma uppslag. Vid målarbilderna finns dessutom beskrivande textrader – kul att kunna läsa och pyssla tillsammans! Det finns tydligen även Babblarna-pysselböcker. De har jag inte bläddrat i. Än.

3 påskpyssel utifrån min äggmall

Inför påsken 2020 har jag gjort en äggmall jag själv använt i flera påskpyssel. Hade gärna använt den till ännu fler projekt i år men har inte haft tid. Här kan du i alla fall ta del av mina tips för hur olika en och samma mall kan användas. Jag har laddat upp pysseltipsen och äggmallen på Sandrajonsson.se, där jag nu hör hemma.

1. Måla hemliga påskägg

påskpyssel
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Att pyssla hemliga påskägg går ut på ett först rita ett mönster med en vit krita och att sedan måla över mönstret med vattenfärger. Pysslet passar väldigt bra ihop med äggmallen.

2. Gör påskskrapbilder

påskägg med oljekritor
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Att göra egna påskskrapbilder är ett klassiskt pyssel där du först målar ett färglager med valfria oljekritor och sedan målar över lagret med en svart oljekrita. Efter det kan du skrapa fram egna former och mönster i bilden.

3. Smeta ut påskägget

mjukpastell
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Genom att måla med torrpastellkritor runt äggmallen och på ett svart kartongpapper kan du skapa ett utsmetat påskägg. Kladdig men kul målarteknik!

Papperslyktor i regnbågens alla färger – ett enkelt pyssel

Papperslyktor förknippas ofta med Kinas och Indiens festivaler, exempelvis med ljusfestivalen. Lyktorna har använts under ett par tusen år och är idag källor till mycken förundran. Det är faktiskt ganska enkelt att göra en papperslykta och av erfarenhet är det ett pyssel barnen finner mycket glädje i. Pysslet är också lätt att genomföra av anledningen att det kräver så lite material och redskap. Så länge man har färgat och/eller mönstrat papper, en sax och en häftapparat eller ett limstift kommer man långt…

papperspyssel
Bild: © afishman64 / iStock

Att göra flera papperslyktor med hängen och att sedan hänga dem i ett snöre kan bli riktigt effektfullt. Det ger definitivt hela rummet ett rejält färglyft. Genom att engagera barnen i detta enkla pyssel kan du alltså bidra till en rolig pysselstund på avdelningen eller i klassen och samtidigt skapa delaktighet kring hur er gemensamma miljö ser ut. Papperslyktan behöver inte ha ett levande ljus i sig för att bidra till mysigheten. Det går lika bra utan ljus – eller varför inte använda batteriljus?

papperspyssel
Bild: © Ilona Shorokhova / iStock

Beroende på hur man väljer att forma ”pappersremsorna” kan papperslyktans utseende variera. Grundprincipen för att göra en lykta i papper är dock densamma så därför kommer jag nöja mig med att länka till en videoinstruktion för hur man gör papperslyktor. Den övre bilden här i inlägget avser lyktan i filmklippet och den nedre bilden visar hur papperslyktans utseende kan varieras.  

Göra en julgran av tussar från silkespapper

Då och då kommer jag visa upp barns skapelser, som denna underbart fina julgran i silkespapper. För att göra en liknande jultavla behövs pysselmaterial i form av aluminiumfolie, färgat papper och silkespapper. Sax och lim är också till stor nytta här! Det går givetvis att komplettera med egna idéer på material.

enkla julpyssel för barn
Bild: © Iryna Imago / iStock

Börja med att riva bitar ur silkespapperet och att göra små tussar eller bollar av dem. Papperstussarna ska sedan användas till själva julgranen. Genom att göra tussar av olika färger kan man få till en fin känsla av klädd gran. Bara för att barnet i detta fall använt gult och rött silkespapper till julgranskulorna är det inget måste att göra likadant.

Fortsätt pysslet med att klippa en stam ur det färgade pappret. Limma stammen på ett annat färgat papper, exempelvis i färgen blå. Den blå bakgrunden på jultavlan får verkligen snön och stjärnorna i aluminiumfolien att lysa, precis som snö och stjärnor kan göra i vintermörkret.

Limma silkespapperstussarna vid stammen. Arbeta uppåt. För enkelhetens skull kan det vara en bra idé att rita en triangelformad mall – med spetsen uppåt – att limma tussarna innanför. Gör små bollar av aluminiumfolien och limma dem som snöflingor på jultavlan. Klipp också ut stjärnorna och snötäcket.

Julgran av glasspinnar och papper

enkla julpyssel för barn
Bild: © TARIK KIZILKAYA / iStock

Vill du ha ett bra pysseltips? Oavsett svaret får du ett i alla fall. *Mohaha.* Många av de föremål vi använder i vardagen och gärna kastar i soporna kan bli fantastiska pysselmaterial. Glasspinnar är exempel på material att alltid spara för återbruk. Om man inte vill pyssla med dem kan man bygga figurer och/eller mönster med dem. Här väljer jag dock att lyfta fram ett pyssel med glasspinnar, ett julpyssel i form av en julgran.

Göra julgran av glasspinnar och papper

Hur gör man julgranen?

Material

– 3 glasspinnar
– Målarfärger
– Pensel
– Lim
– Knappar
– Kartongpapper i olika färger
– Sax
– Snöre

Instruktioner

1. Måla de tre glasspinnarna i valfri(a) färg(er).
2. Limma samman glasspinnarna till en triangel, som du ser på bilden. På så sätt får man själva stommen till julgranen.
3. Klipp ut julgransornamenten och granstammen i färgade papper.
4. Limma pappersornamenten och knapparna på julgranen.
5. Limma pappersstammen längst ner på granen, på baksidan av den räta ”botten”.
6. Dubbelvik snöret och limma det längst upp på granen, på baksidan av den spetsiga ”toppen”.

Pärla djur! Massor av mönster för pärlplattor

bok pärlplattemönster

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus***

Tukan förlag har många fina pysselböcker för barn. Lekande lätt: Mönster för pärlplattor är en av dessa böcker och som jag brukar plocka fram lite då och då. Temat för pärlboken är djur. Svårighetsgraden på mönstren motsvarar ungefär 3 till 6 år – men även äldre barn och vuxna har glädje av dem. Det säger mycket om hur mångsidiga mönstren är.

pärlplattemönster djur
Du kan köpa pysselboken Lekande lätt: Mönster för pärlplattor på Bokus.

Genom Lekande lätt: Mönster för pärlplattor kan du och barnen lära er pärla katter och hundar, elefanter och giraffer, ekorrar och älgar samt massor och massor av andra djur. Allt som allt rymmer boken mönster för 29 djur med tillhörande miljöer. Personliga favoriter är mönstren för att pärla enhörning och t-rex. Så älskar jag också sagodjur och dinosaurier.

Tips på pyssel och lekar med Babblarnas kakformar

***Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Ellos***

Jag har tipsat om kakformarna från Babblarna på Pyssla och lek ett par gånger tidigare. Blev så glad när jag såg dem att jag bara måste dela med mig. Det är ju givet att formarna kan användas under baket, för att stansa ut Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo i kakdegen.

Nu har jag hunnit fnula på Babblarna-bakformarna ytterligare ett tag och tänkt ut flera pyssel och lekar man kan använda dem till – aktiviteter som kanske inte är likna givna men som ändå blir självklarare ju mer jag tänker på dem.

bakformar babblarna
Du kan köpa Babblarnas kakformar på Ellos.

Aktiviteter att använda Babblarnas kakformar till

  • Baka kakor i form av Babblarna-figurer (exempelvis pepparkakor)
  • Använda kakformarna som ritmallar till egna teckningar
  • Göra figurerna i leklera (komplettera med garner, pysselögon, piprensare och paljetter för ännu roligare lek)
  • Göra Babblarna-fingerdockor i färgat kartongpapper eller dekorgummi (använd kakformarna som mallar till dockorna och klipp hål för fingrarna)
  • Sy Babblarna-figurerna i hobbyfilt eller annat tyg (använd återigen formarna som mallar)
  • Stansa ut Babblarna-formade smörgåsar
  • Smälta vaxkritor och på så sätt få kritor som ser ut som figurerna (man lägger kritstumpar innanför formen)
  • Smälta pärlor och göra vackra Babblarna-ornament (man lägger pärlor innanför formen)

Hur gör man en egen vävram?

Den klassiska vävramen från Micki är ett kärt barndomsminne. Vet inte hur många vävar jag gjorde på ”dagis”! I dag har jag lärt mig något nytt om att väva. Man kan tydligen göra en egen vävram. Kan du gissa hur?

göra vävram
Bild: © jgaunion / iStock

Det är faktiskt inte så svårt som man kanske tror. För att göra vävramen behöver du en bit kartong och en sax. Anpassa storleken på själva vävramen efter barnets önskemål och behov. Ju större kartongbit desto större väv, rimligtvis.

väva garn
Bild: © jgaunion / iStock

Klipp skåror utmed vävramens kortsidor, som små jack in i väven. Det är genom dessa skåror du sedan trär vävtråden så att du har något att väva garnet på. Därefter är det bara att sätta igång med vävningen. För att förtydliga hur du ska gå tillväga för att göra en egen vävram har jag letat upp filminstruktioner. Länken tar dig direkt vidare till instruktionerna.

Djurhuvuden av papperstallrikar

djurhuvud räv
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Jag har längtat efter att få berätta om dessa pyssel med papperstallrikar, om dessa oerhört söta djurhuvuden. Hittade dem i min bildbank för ett tag sedan och har inte haft rätt forum för dem – till nu. I väntan på att komma igång med mina egna pyssel kommer jag fylla på med pysseltips jag ”köpt rättigheterna” till att få visa. Det är en bra kompromiss då det kommer ta ett tag innan de första riktiga rutinerna på nya Lär genom lek sitter. Just dessa pysselidéer och foton är alltså inte mina egna, däremot är målarbilderna som från och med nu följer gjorda av mig. Med dessa ord hälsar jag dig välkommen till Largenomlek.se och går vidare till pysseltipsen jag är så ivrig att få dela med mig av.

Exempel på djurhuvuden av papperstallrikar

Fram med målarfärgerna och börja skapa djurhuvuden av papperstallrikar!

Koala

djurhuvud koala
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Grunda koalahuvudet med vattenfärger på papperstallriken. Klipp till delar av papper och/eller rita detaljer med tusch.

Ko

djurhuvud ko
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Hur fin är inte kombinationen av det svarta, vita och rosa på detta kohuvud?

Leopard

djurhuvud leopard
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Detta pyssel ger ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om leoparden. Visste du att fläckarna är kattdjurets unika ID, som människans fingeravtryck?

Tiger

djurhuvud tiger
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Tigerhuvudet påminner mycket om leopardhuvudet men har ändå sin unika söthet. Det går alldeles utmärkt att använda dessa djurhuvuden av papperstallrikar som masker, kom jag helt plötsligt på. Då måste du dock göra hål i tallriken för att kunna fästa gummisnodden. Men det är ju enkelt fixat!

Mus

djurhuvud mus
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

*tihi*

Groda

djurhuvud groda
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Grodan ser nästan lite monsterlik ut, som ”Creature from the Black Lagoon”.

Tvättbjörn

djurhuvud tvättbjörn
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Kanske pyssla en tvättbjörn? Det blir väldigt effektfullt med det svarta och gråa på papperstallriken, ett tämligen karaktäristiskt ansikte.

Räv

djurhuvud räv
Bild: © Viktor Wallon-Hars / iStock

Sist men inte minst: en räv. Närmare bestämt en rödräv. De klassiska barnfärgerna i form av temperapuckar borde passa dessa pyssel perfekt. Med hjälp av vattenfärgerna kan du få till precis så täckande, knalliga färger som du ser på bilderna här i inlägget.